Schrijver:
• 12 april, 2012

Als een van de eersten stonden ze voor de poort van de Floriade: 32 dames van de vrouwenbeweging uit Griendtsveen hadden hun jaarlijkse uitje met opzet gepland op de eerste dag dat de wereldtuinbouwtentoonstelling voor publiek geopend was. HALLO Horst aan de Maas liep een dagje met de dames mee.

Het programma van de dag begon met koffie en gebak in het groepsrestaurant. Wie daar met de dames had afgesproken, werd direct op het verkeerde been gezet. Het eerste wat opvalt in de grote hal is een grote groep van vrouwen in traditionele klederdracht. Uit Staphorst, blijkt later. “Zullen wij dat voortaan ook doen?” wordt er gegrapt aan de Griendtsveense tafel.

Tijdens de koffie wordt voor de dames direct duidelijk dat het de eerste Floriadedag is, want het groepsrestaurant blijkt nog niet echt ingesteld op de ontvangst van grote groepen. Het personeel en de organisatie moeten er duidelijk nog even inkomen, zoals ook op andere plekken van de Floriade valt op te merken.

Na de koffie is iedereen vrij om te gaan en staan waar men wil. Veel dames lopen eerst Villa Flora binnen en vergapen zich in de enorme hal aan de prachtige bloemen en stands uit alle windstreken. Daarna gaan de meesten verder het park in. In de middag verzamelt iedereen zich weer voor een rondleiding langs de ’highlights’ van de Floriade. Tijd om tijdens de rondleiding ook enkele paviljoenen binnen te gaan, is er helaas niet, tot frustratie van sommigen. “Het was de bedoeling dat we die rondleiding aan het begin van de dag zouden hebben”, vertelt bestuurslid Carla Vossen. “Dan kon iedereen zelf bepalen waar zij graag naartoe zou gaan. Helaas waren alle gidsen voor vanochtend al bezet.”

Aan het eind van het dagje Floriade hebben de Griendtsveense vrouwen gemengde gevoelens over het park. Dien Poels is enthousiast: “Ik ben ook op de vorige Floriade geweest, in de Haarlemmermeer, maar deze editie is veel mooier. Alles ziet er prachtig uit.” Ria Smeets sluit zich daarbij aan: “Het park is zo uitgestrekt. Het is eigenlijk allemaal veel te veel om op een dag te bekijken. Je moet bijna wel nog een keer terugkomen om alles mee te krijgen. Ik kom zeker nog een keer terug met mijn kleinkinderen.”

“Ik denk dat we te vroeg zijn”, vertelt Fien van den Einden. “Over twee maanden staan alle planten in bloei en is het weer veel beter. Nu is het nog behoorlijk koud en dat maakt dat er nog weinig sfeer op de Floriade hangt. En over een tijdje is alles ongetwijfeld ook wat beter geregeld. Dus, uiteindelijk komen we allemaal nog een keer terug, schrijf dat maar op”, voegt ze er nog snel aan toe.

(Bron: Hallohorstaandemaas)

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt naar het einde gaan en een reactie achterlaten. Pingen is momenteel niet toegestaan.
Laat een reactie achter » Log in