Schrijver:
• 4 juni, 2006

Toon Kortooms (Deurne, 1916 – Bloemendaal,1999)

Antonius Johannes Kortooms (Deurne 23 februari 1916 – Bloemendaal 5 februari 1999) was een Nederlands docent en auteur van circa dertig romans, verhalenbundels en kinderboeken. Kortooms werd in Deurne geboren, als zevende kind in een gezin met veertien kinderen dat door de omgeving ‘Circus Kortooms’ werd genoemd. Zijn vader beheerde een turfstrooiselfabriek en veenderij. Op de basisschool bleek zijn schrijftalent toen hij elke opstelwedstrijd won. Kortooms volgde de middelbare school en de onderwijzersopleiding in Venlo, en gaf van 1939 tot de Tweede Wereldoorlog les aan de St. Jozefschool in Helmond. Na de oorlog werkte hij acht jaar als journalist bij het ‘Dagblad Oost-Brabant’. Vanaf 1953 was hij redacteur bij diverse weekbladen, onder andere bij ‘Panorama’. In 1946 trouwde Toon Kortooms met Mijkje (Mie) Arts. Ze kregen twee kinderen: Rosemarie en Ingrid. In 1954 verhuisde Kortooms met zijn gezin naar Bloemendaal. Toon Kortooms werd door carnavalsverenigingen geridderd in de orde van de Gulden Humor en werd benoemd tot ‘knoergoeie Brabander’. Hij werd in 1985 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Help! De dokter verzuipt… stond mede dankzij de verfilming van het boek anderhalf jaar lang als nummer 1 op de bestsellerlijst. Kortooms’ romans speelden zich vooral af in de Brabantse Peel en zijn vaak gebaseerd op eigen ervaringen. Boeken van Toon Kortooms zijn onder meer vertaald in het Frans, Duits, Portugees en Tsjechisch.  

Van zijn boek Beekman en Beekman werden volgens zijn uitgeverij Gottmer meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Dat maakt het boek tot de best verkochte roman in Nederland ooit.

 

Toon Kortooms overleed op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bloemendaal. Hij werd op vrijdag 5 februari overeenkomstig zijn laatste wil begraven op het kerkhof van Griendtsveen, in de Peel, waar zijn ouderlijk huis stond. Op die begraafplaats wilde hij rusten, daar waar ook zijn broer Walter ‘onder een berkenboom’ is begraven.

 

Het Eindhovens Dagblad publiceerde in 2005 het teruggevonden manuscript van ‘De Peelschipper’ als feuilleton.

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of volgen vanaf je eigen site.

4 reacties

 1. 1
  Jeroen Honders 

  Dag Anton Rooskens ik ben een neef van Toon Kortooms en het is de Broer van Wilma en van Ans Nel Hilde en stien Ome geer Harry Walter Ome Piet en Wim maar ik wil u late weten dat Wilma op 22.9.2015 dat ze dood is en Wilma is mij moeder en ik moet zeggen ik mis mamma heel erg en pappa ook en heb daar veel verdriet er over maar nu ben ik alleen maar ik moet verder maar dat zal niet mee vallen en ik heb ook nog in het ziekenhuis gelegen voor me voet maar dat gaat nog niet goed met me maar ik moet dinsdag weer naar het ziekenhuis toe en dan gaan ze een foto van mijn voet maken en dan gaan ze weer kijken hoe het er nou bij stat wat gaat het jaar tod snel weer voor bij maar oud worden is niet erg maar hoe word je oud je kan mij altijd bellen op mijn *** of *** (nummer bekend bij redactie voor vragen)en zet u het nummer van u er ook maar op dan kan ik u en mij bellen tot ziens Jeroen Honders

 2. Voor mij is Griendtsveen een droom die elk voorjaar duidelijk wordt als de lente ontspruit uit schijnbaar dorre grond. Dan moet ik er heen er is geen houden aan. Nostalgie bekruipt mij. Heimwee drijft mij naar dit dorp van mijn jeugd. Waar ik ter kerke en naar school ging. Stapvoets rijden langs de vaartjes vol verborgen geheimen. Rijden door tunnels van teer groen die vaartjes omzomen. Elk bezoek eindig ik bij voorbaat in het St.-Barbarakerkje waar de tijd schijnt stil te staan en waar de geluiden van de klok op het oksaal mij vertrouwd in de oren klinken. Dan ben ik weer helemaal thuis.

 3. 3
  Van der Goot 

  Wil zo erg de tekst die zowel in het museum van Toon Kortooms hangt als gebeiteld is op zijn grafmonument.
  “Voor mij is Griendtsveen een droom….”.
  Kan de tekst niet vinden op internet. Wel een gedeelte aan de voorzijde van het grafmonument.
  Bij voorbaat veel dank.
  J.H. van der Goot
  Twello

 4. 4
  Th.den Biggelaar-Wasser 

  Tijdens zoeken naar achtergrondgegevens op deze site terechtgekomen. Alle boeken van Toon heb ik gelezen en in mijn bezit. Toon Kortooms was vriend en collega van mijn vader: Koos Wasser.Ook hij heeft veelgeschreven over e Peel via dagblad Oost Brabant.
  m.vr.gr. Thea

Laat een reactie achter » Log in