Schrijver:
• 27 september, 2009

Aan de Griendtsveenseweg, net voordat je het pittoreske Griendtsveen binnenrijdt, is een nieuwe toeristentrekker in wording. Gerald en Angélique Willems zijn gestart met de aanleg van het ‘Toon Kortooms Park’ op hun terrein. Beiden zijn inmiddels in Zeilberg en Griendtsveen wel bekend. Ze runnen samen Hoveniersbedrijf Arnica en Angélique is een begenadigd bloemschikster, die al diverse nationale en internationale titels op haar naam heeft staan.

Het woonhuis bij het bedrijf is opgetrokken op de fundamenten van het ouderlijk huis van Toon Kortooms (1916-1999), de bekende schrijver van boeken als Beekman en Beekman, Dit zwarte goud, Mijn kinderen eten turf, Liefde in Peelland, de verfilmde boeken Help de dokter verzuipt en Laat de dokter maar schuiven.

Kortooms bracht zijn jeugd door in Zeilberg, schreef boeken die zich rond de Halte afspeelden en wilde na zijn overlijden in Griendtsveen begraven worden. Bij de Griendtsveense kerk staat een plaquette als eerbetoon aan Kortooms en zijn graf op het plaatselijke kerkhof is een waar monument! Pieter en Willie Martens hebben een aantal jaren terug in Deurne het Grand-Café Beekman & Beekman naar de guitige hoofdrolspelers uit het bekende boek van Kortooms genoemd. En nu komt er, zo’n tien jaar na zijn overlijden, een heus park dat zijn naam zal dragen.

Maandag 3 augustus jl. waren zijn weduwe, Mia Kortooms, en dochter Ingrid afgereisd naar Zeilberg om kennis te nemen van de plannen en het in aanbouw zijnde museum te bekijken. Ze waren erg enthousiast en zij kregen als eerste het nieuwe logo te zien.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw waar straks het museum in wordt ondergebracht. Het echtpaar Willems heeft al een toezegging gekregen dat het interieur van de voormalige werkkamer van Toon Kortooms een plek zal krijgen in het nieuwe museum. Het bureau, de schrijfmachine, alles zal straks te bewonderen zijn. Natuurlijk zal de inmiddels nagenoeg complete verzameling boeken er te zien zijn, waaronder unieke exemplaren, maar ook een aantal manuscripten gaat deel uitmaken van de bezienswaardigheden!

Toon Kortooms was het zevende van de veertien (!) kinderen van de directeur van de toenmalige turfstrooiselfabriek, die aan de Halte stond. Deze fabriek was eigendom van de gemeente Deurne en jarenlang werd daar flink geld verdiend aan het zwarte goud uit de Peel. Toon volgde een opleiding tot onderwijzer, gaf o.a. les in Zeilberg en Helmond, werd later journalist voor het Dagblad Oost-Brabant en redacteur bij het weekblad Panorama en schreef tal van boeken. Zijn boek ‘Beekman en Beekman’ staat nog altijd bekend als het meest verkochte boek in Nederland.

Theetuin en blotevoetenpad
Naast het museum zal er een theetuin worden opgericht en een blotevoetenpad. In de bosstrook, gelegen tussen het museum en de Halte, is nog altijd de fundering terug te vinden van de oude turfstrooiselfabriek, waar vader Kortooms de scepter zwaaide. Het museum wordt in een passende stijl gebouwd, zodat het één geheel zal vormen met het woonhuis van de familie Willems.

Angélique is bovendien voornemens om de ruimte te gebruiken voor workshops bloemschikken. Het echtpaar is minstens zo enthousiast als de weduwe van Toon Kortooms, maar geven wel aan dat een en ander nog wel wat voorbereidingstijd zal vergen. Een datum noemen waarop het park geopend zal worden, kunnen ze daarom niet.

Potentieel
Vanaf de Griendtsveenseweg is wel al te zien dat er aan gewerkt wordt. Een groot doek van twee bij twee meter maakt de passanten duidelijk dat er hard gewerkt wordt en vooral in deze tijd is dat belangrijk. Veel fietsers die met dit mooie weer genieten van de Peel, kunnen zo een toekomstig reisdoel ontdekken. En met de vakantieparken Loohorst en Meerdal in de buurt, is er een groot potentieel aan toekomstige bezoekers!

(bron: http://members.chello.nl/~m_vanrijt)

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt naar het einde gaan en een reactie achterlaten. Pingen is momenteel niet toegestaan.

Één reactie

  1. 1
    Jos de Vries 

    Vanaf mijn jeugd, waarin mijn vader mij als kind meenam naar een lezing van Toon Kortooms in een achterzaaltje van ons parochie huis, tot nu op mijn 67ste, las en herlees ik zijn boeken. Nog steeds met plezier. Ik wil dat aan Mia Kortooms en aan hun dochter laten weten. Kunt u mij helpen aan een mailadres waar ik dat naar toe kan sturen?
    Met vriendelijke groet, Jos de Vries, Molenhoek lb.

    Is het museum nu klaar?

Laat een reactie achter » Log in