Schrijver:
• 19 augustus, 2010

Als er iemand een bijdrage heeft geleverd aan de bekendheid van Griendtsveen en De Peel dan is het Toon Kortooms wel. Zijn bestsellers Help de Dokter Verzuipt en vooral Beekman en Beekman gingen allemaal over het wel en wee van het leven in De Peel. Om de schrijver te eren, ligt er sinds begin dit jaar het Toon Kortooms Park. Op de plek waar Kortooms zijn jeugd doorbracht, net buiten Griendtsveen.

Het Toon Kortooms Park is een initiatief van Gerald en Angelique Willems die een hoveniersbedrijf hebben. Hun bedrijf en het park ligt op Brabants grondgebied, in de volksmond de Deurnese Hoek genoemd, maar hoort gevoelsmatig gewoon bij Griendtsveen.
Het Toon Kortooms Park bestaat uit verschillende delen. Het onderdeel dat het meest verbonden is aan de schrijver is het museum. Daarin liggen allerlei spullen die ooit van Toon Kortooms zelf zijn geweest. De meeste spullen komen uit zijn eigen huis in Bloemendaal, waar hij tot zijn dood woonde. Het materiaal is allemaal eigendom van zijn vrouw en zijn dochters, maar met hun toestemming wordt het in het museum tentoongesteld.

Wie een bezoek brengt aan het museum krijgt een kijkje in het leven van de schrijver, want onder de spullen bevinden zich zijn oude typemachine, manuscripten van zijn boeken, zijn boekenkast met veel religieuze literatuur en zijn dagboeken. Ook staan er drie poppen die naast Kortooms’ bed hebben gestaan van Dokter Wiegersma (bekend van Help de Dokter Verzuipt), Heintje Fentener van Vlissingen (van Heintje, Hondje, Hoedje) en een van hemzelf.

Buiten het museum bevindt zich het echte park. In de theetuin voor het museum kunnen bezoekers even tot rust komen door een korte wandeling te maken langs allerlei spreuken van Kortooms die over de tuin zijn verspreid. Het echte relaxen begint echter op het blotevoetenpad achter het museum. Zoals de naam al zegt moeten voor het betreden hiervan de schoenen uit. Op de blote voeten lopen de bezoekers door het gras, over de turf, boomstammen en grind of door het water. Om even bij te komen van de wandeling staat er een bungelbank en hangen er hangmatten. Gerald en Angelique Willems hebben met de realisatie van het park ook het berkenbomenpad weer in ere hersteld. Langs dit pad liepen Toon Kortooms en zijn broers en zussen naar de school in Griendtsveen. Het pad leidt nu naar de fundamenten van de oude turffabriek. Daarlangs lopen ook verschillende wandelroutes door De Peel en Griendtsveen.

Het Toon Kortooms Park is deze zomer van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en het ligt aan de Griendtsveenseweg 80 in Deurne. Meer informatie is te vinden op www.toonkortoomspark.nl

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt naar het einde gaan en een reactie achterlaten. Pingen is momenteel niet toegestaan.
Laat een reactie achter » Log in