Schrijver:
• 5 januari, 2011

De tocht was al een aantal keer uitgesteld, maar woensdag kon de schaatstoertocht bij Griendtsveen eindelijk worden verreden. Een dergelijke tocht is uniek voor het zuiden.

Jan Rijs uit Sevenum heeft er net 30 kilomter schaatsen op zitten als hij op een bankje op het ijs zijn schaatsen verruilt voor schoenen. “Het ijs is niet zo goed. Het is bobbelig en daardoor niet echt glad. Maar de natuur is prachtig, dat maakt alles goed. Het is hier schaatsen en genieten.” Het komt sowieso al niet vaak voor dat er in het zuiden goed kan worden geschaatst, en een toertocht is helemaal zeldzaam. Rijs: “Gisteren was ik hier ook al even, en het was voor mij de eerste keer dat ik dit jaar heb geschaatst. En met de vooruitzichten moest ik vandaag wel van de mogelijkheden gebruik maken.”

Die vooruitzichten zijn voor schaatsliefhebbers niet best. Waarschijnlijk zet de dooi de komende dagen goed in, waardoor het ijs langzaam zal verdwijnen. Vandaar ook dat organisator Hans Raaijmakers uit De Rips woensdag uitkoos voor de toertocht. “Nu kan het, dus moeten we de tocht ook maar zo snel mogelijk houden. Het kan goed zijn dat het weer een maand of een jaar duren voordat er weer zo’n dik ijs ligt”, aldus Raaijmakers.

Aan het begin van de middag hadden zo’n honderd schaatsers zich ­ingeschreven voor de toertocht met een ronde van tien kilometer. Deelnemers mogen zelf bepalen hoeveel keer ze het kanaal op en neer schaatsen en voor velen houdt het niet op bij één rondje. “Ik heb er net vier geschaatst”, vertelt Toine Munsters uit Deurne, die bij start en finish even een boterham naar binnen werkt. “Ik wil eigenlijk naar de honderd kilometer. En met een koek en zopie-tent halverwege moet dat lukken”, voegt hij er lachend aan toe.

(bron: hallohorstaandemaas)

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt naar het einde gaan en een reactie achterlaten. Pingen is momenteel niet toegestaan.
Laat een reactie achter » Log in