Schrijver:
• 25 november, 2010

De Eindhovense filmmaker Rob Smit was de afgelopen jaren veelvuldig in Griendtsveen te zien. Hij maakte er een serie films over de veranderingen in het dorp en De Peel. Onlangs was de tweede en laatste avond waarop de Peelberichten aan de inwoners van Griendtsveen werden vertoond.

Rob Smit kent De Peel al van toen hij op de middelbare school zat. Toen hij jaren later bij het NOS-programma Van Gewest tot Gewest stage liep, kreeg hij de kans om een korte documentaire te maken over De Peel. Hij vond het onderwerp zo interessant dat hij er graag meer aandacht aan zou willen besteden. Daarom besloot hij in de jaren negentig om helemaal op eigen houtje een filmproject te starten.

Hij wilde een uitgebreide documentaire maken van drie kwartier in de vorm van een dorpsjournaal, naar het voorbeeld van het Eindhovense stadsjournaal dat hij jaarlijks maakt. Rob Smit: “Wat is nou mooier om te laten zien hoe een dorp functioneert? Daarvoor ging ik een heel jaar De Peel en de dorpen Griendtsveen en Helenaveen volgen. Ik begon in maart 1997 en heb het hele jaar gefilmd. Alleen bij de afwerking was het niet af omdat ik januari en februari er niet bij had. In 1997 was er een strenge vorst geweest. Op het kanaal werd geschaatst en bij de Morgenstond werd gezorgd voor ‘koek en zopie’. Dat hoorde echt bij het jaaroverzicht. Helaas lag er in december 1997 geen ijs en in de jaren daarna ook niet. Het duurde uiteindelijk twaalf jaar voordat er weer geschaatst kon worden op de Helenavaart.”

Omdat het tijdsverschil inmiddels te groot was, besloot Smit om het 125-jarige bestaan van Griendtsveen aan te grijpen om opnieuw te gaan filmen. Dit keer niet met de bedoeling om er een dorpsjournaal van te maken, maar door de nadruk te leggen op enkele belangrijke onderwerpen die typerend zijn voor de ontwikkelingen in het dorp. Daarvan zijn er zes uitgewerkt in een film. De serie begint met de opening van het Toon Kortooms Park en de aanleg van de nieuwe wandelroute De Halte en eindigt met de ‘making off’ van de film ‘Pesten’ op basisschool de Driehoek. Verder wordt er aandacht besteed aan de onthulling van het borstbeeld van Eduard van de Griendt, portretten van Peelschilder Jan Althuizen en oud-postbode Jan Likkel en krijgt de kijker een blik achter de schermen bij de theatervoorstelling Voor Colette die in het kader van het 125-jarige bestaan van Griendtsveen werd gerealiseerd. Deze zes delen samen zijn goed voor meer dan twee uur film. Deze lengte is het gevolg van de aanpak van Smit. Hij wil vooral de betrokkenen zelf aan het woord laten en een eerlijk beeld geven zonder de kijker een mening op te leggen. Daarbij gebruikt hij Wien van Mullekom uit Griendtsveen vaak als aangever die met de geportretteerden in gesprek gaat. Van Mullekom is zelf ook onderwerp van een korte ‘streetmovie’ die als bonusmateriaal aan de serie is toegevoegd. Daarin wordt de verkoop van zijn cafetaria nagespeeld.

Rob Smit kreeg een bijdrage van de dorpsraad van Griendtsveen om de film te maken, maar die dekt nauwelijks de kosten en tijd die hij in het project heeft gestopt. Smit: “Als je een dergelijk project commercieel zou maken, is het niet te betalen. Normaal als je een documentaire maakt, werk je gestructureerd aan een verhaal. Dit was totaal anders. Het is belangrijk dat je dingen gewoon kunt laten gebeuren en niet op de klok hoeft te kijken voor wanneer je weg moet. Ook al heb je een hele planning gemaakt, als het op de dag zelf verandert of iets gaat niet door, dan hoort dat bij het verhaal.”

Hoewel ieder onderwerp dat in de films van Rob Smit aan bod komt, zijn eigen bijzonderheid heeft, is de film over voormalig postbode Jan Likkel het meest typerend voor de serie. “Het is een geslaagde film voor het verhaal over hoe Griendtsveen aan het veranderen is. Jan Likkel komt uit een familie die hier jaren geleden naartoe kwam om in de Peelvervening te werken. Jan is één van de laatsten die daar nog over kan vertellen”, aldus de filmmaker.
De serie films zijn op dvd vastgelegd en nog tot 28 november verkrijgbaar bij de dorpsraad van Griendtsveen.

(bron: hallohorstaandemaas.nl)

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt naar het einde gaan en een reactie achterlaten. Pingen is momenteel niet toegestaan.
Laat een reactie achter » Log in