Deze week wordt de 60-jarige Leo van Dijnen uit Griendtsveen Geplukt. De in America geboren en opgegroeide Van Dijnen is getrouwd met Mariet van Kessel (56). Samen hebben ze twee kinderen, Roel van 31 en dochter Paula die 29 jaar oud is. Onze HALLO-verslaggever bracht een bezoekje aan Leo van Dijnen in het pittoreske Griendtsveen, één van de mooiste dorpjes van Horst aan de Maas.

Aan het dialect van Leo is te horen dat hij van oorsprong niet uit Griendtsveen komt. Hoe langer het interview duurt, des te Americaanser zijn tongval wordt. Hij woont al vanaf 1978 in Griendtsveen maar zijn afkomst uit het Rowwen Hèze-dorp kan en wil Leo niet verloochenen. Zijn echtgenote Mariet is in Zeilberg geboren, ook wel ‘de Deurnese hoek’ genoemd. “Mariet is net over de provinciegrens met Brabant geboren maar altijd in Griendtsveen naar school gegaan. Vanuit de Deurnese hoek zaten veel kinderen in Griendtsveen op school”, aldus Leo.

Van Dijnen is lang vrachtwagenchauffeur geweest en werkte later op de bouw als metselaar en als magazijnmedewerker. Nu zit hij zonder werk maar verveelt zich zeker niet. “Ik kook regelmatig en werk graag in mijn tuin. Kijk maar eens wat een uitzicht we op de rand van de Peel hebben. Vaak zitten Mariet en ik achter in de tuin te genieten. We zien daar dan regelmatig reewild grazen en niet te vergeten de paarden van mijn achterbuurman. Mijn tuin is dan ook het mooiste plekje van Griendtsveen”, aldus de natuurgenieter.

Als hobby heeft Leo een oldtimer uit 1978 waarmee hij jaarlijks wel een vakantiereisje maakt naar Duitsland. Thuis werpt hij geregeld een hengeltje uit aan de Helenavaart, op steenworp afstand van zijn voordeur. “Aan de andere kant van de vaart ligt Herberg De Morgenstond waar ik soms met Mariet in de zomer een biertje drink. Maar ik geniet tijdens het vissen ook van alle toeristen op het terras aan de overkant. Mensen die rustig willen wandelen door de natuur vinden steeds vaker de weg naar Griendtsveen. Er is altijd wel wat te zien in ons dorpje”, aldus Van Dijnen.

Op sportief vlak is Leo eveneens actief geweest. “Tot mijn 55e jaar heb ik gevoetbald en momenteel sport ik nog drie avonden per maand in een sportzaal in Deurne. Dat doe ik samen met een paar ex-voetballers van het voormalige derde elftal van Griendtsveen. Goed voor mijn conditie en ook nog leuk om te doen”, meent Leo. Griendtsveen heeft een rijk verenigingsleven en veel inwoners zijn actief bij meerdere verenigingen. Leo’s echtgenote is secretaresse van de fanfare, zingt bij het kerkkoor en zingt bij het koor voor volwassenen van het Peelland College in Deurne. Wat Van Dijnen mist in het dorp is een winkel die ook ’s avonds open is en bovendien niet te duur is. Voor de rest mag Griendtsveen blijven zoals het is.

In de stille avonduren kijkt Leo graag naar sport- en natuurprogramma’s. Soapseries en afleveringen van Paul de Leeuw vindt hij maar niks. We mogen hem voor een speciaal biertje midden in de nacht wakker maken. Tot slot de vraag wat hij met Kerstmis gaat doen. “Lekker eten, samen met het hele gezin en met z’n allen op familiebezoek gaan”, sluit Leo het gesprek af.

(Bron: Hallohorstaandemaas) 

Geplukt – Leo van Dijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *