Schrijver:
• 5 februari, 2006

Anton Rooskens (Griendtsveen, 1906 – Amsterdam, 1976)

Anton Rooskens bezocht van 1924 tot 1934 de technische school in Venlo en ging daarna in de leer bij een instrumentenbouwer. In 1935 vestigde hij zich in Amsterdam. Als schilder was hij autodidact. In het werk dat hij in de dertiger jaren maakte – voornamelijk landschappen – was de invloed van Van Gogh overheersend. In 1945 bezocht Rooskens de tentoonstelling ‘Kunst in vrijheid’ in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij werd geconfronteerd met Afrikaanse sculpturen en voorouderbeelden uit Nieuw-Guinea. De vereenvoudigde strakke vormen van deze kunst zijn terug te vinden in zijn werk van vlak na de oorlog, waarin ook sprake is van beïnvloeding door het kubisme.

Deze litho is gemaakt in zijn Cobraperiode rond 1946. Uitgegeven in 1976.

Vanaf 1946 had Rooskens regelmatig contact met Appel, Corneille en Brands. In 1948 leerde hij Constant kennen. In hetzelfde jaar was hij mede-oprichter van de Nederlandse Experimentele Groep, die later opging in CoBrA. Rooskens nam deel aan de roemruchte tentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1949. Onmiddellijk daarna trok hij zich terug uit de beweging.
 
Het contact met CoBrA bleek voor Rooskens zeer stimulerend. Hij ontwikkelde een eigen taal van magische tekens in indringend zwart, geel, oker, blauw en rood en schilderde composities waarin maskers, schilden en godenbeelden verstrengeld raken in een wirwar van spontaan neergezette kleurvlakken en lijnen, die ondanks dat toch een zeker evenwicht bezitten. In 1954 schilderde hij onder invloed van Afrikaanse kunst korte tijd in een geometrische stijl. Vanaf 1956 zette hij in een steeds bewogener trant abstracte tekens op grote doeken waarin de met forse streken opgebrachte zwarte verf een prominente aanwezigheid heeft. Halverwege de jaren zestig doken de aan de CoBrA-periode herinnerende fantasiewezens weer op. Tot aan zijn overlijden in 1976 waren zijn schilderijen vanaf dat moment lichter van toon.

Anton Rooskens maakte dit in 1969

Je kunt de voortgang van dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of volgen vanaf je eigen site.

5 reacties

 1. 1
  Jacques de Bruin 

  Marcelle Broers-Rooskens is de jongste zus van Roos Rooskens en woont in de buurt van Deventer.
  Het tel. nr. 0578695163 meer heb ik niet, hoop ik kon helpen.
  Groet Ko de Bruin

 2. 2
  marc 

  Hans de prijs ligt tussen de 850 (gallerie) en 350 (marktplaats). overigens is deze litho niet uit 1946. ten eerste was cobra van 1948 tot 1951 en is de litho gebaseerd op een gouache uit 1976 en is in het zelfde jaar gedrukt als litho ter gelegenheid van de expo in dat jaar. Het is een serie van 5 verschillende lithos in een map met de naam 5 moods. mail me als je meer wilt weten: marc_barendse @hotmail.com

 3. 3
  ligtelijn 

  goedemiddag

  ik was benieuwd wat de vraagprijs van de bovenste rooskens uitgegeven in 1976 ongeveer is

  m vr gr
  hans ligtelijn

 4. Er is inmiddels een antwoord gekomen op je vraag, zie het topic van Anton Rooskens.

 5. 5
  Emmy Okkerse 

  Geachte Griendtsveen-lezer,
  Ik ben op zoek naar de dochters van Anton Rooskens, met name Rosemarie, ballerina en balletdanseres. Zij was indertijd mijn inspirerende docente. Helaas ben ik haar uit het oog verloren, maar ik zou graag contact met haar hebben. Weet u of zij nog leeft? En hebt u een e-mailadres van haar?
  Hopend op een reactie
  met vriendelijke groet,
  Emmy Okkerse

Laat een reactie achter » Log in